Wajong uitkering en toch aan het werk?

Als je vóór je 18e of tijdens je studie ziek bent geworden of een handicap hebt gekregen heb je recht op een Wajong uitkering. Het hebben van een Wajong uitkering betekent dat je duurzaam geen arbeidsvermogen hebt en niet meer mag werken bij de meeste bedrijven.

Voorwaarden Wajong uitkering

Wajong staat voor Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten en is voor mensen die vóór hun 18e of tijdens hun studie een ziekte of handicap hebben.

Je komt in aanmerking voor een Wajong uitkering als één van deze situaties voor jou geldt:

  • Je hebt op de dag dat je 18 werd een ziekte of handicap
  • Je hebt na je 18e en vóór de dag dat je 30 werd een ziekte of handicap gekregen en je hebt het jaar vóór je handicap minimaal 6 maanden een opleiding gevolgd
  • Je woont in Nederland
  • Je volgt op dit moment geen opleiding
  • Je bent minimaal 18 jaar

De hoogte van de uitkering hangt af van je vermogen om te werken en ontwikkelen. Heb je arbeidsvermogen? Dan zorgt de uitkering voor (een aanvulling op) jouw inkomsten. Je ontvangt dan een uitkering van maximaal 70% van het minimumloon. Heb je geen arbeidsvermogen? Dan is een uitkering maximaal 75% van het minimumloon.

Toch aan het werk

Voor jou is jouw ziekte of handicap geen probleem en dat geldt ook voor ons. Wij zien kansen in iedereen. Zo is er allereerst de mogelijkheid om werkervaring op te doen door middel van vrijwilligerswerk. Daarnaast is een leerwerkbedrijf ook een mooie mogelijkheid om jezelf te kunnen ontwikkelen. Het is ook mogelijk dat je naast je studie een bijbaan zoekt of door middel van een proefplaatsing kun je ontdekken of het werk echt bij jou past. Er zijn genoeg opties om te onderzoeken wat bij jouw mogelijkheden en wensen past.

Uiteindelijk is het belangrijk dat jij jezelf ontwikkelt en dat het een betaalde baan is zodat jij wat kan opbouwen. Wij helpen die baan vinden. Samen met jou en onze partners gaan wij op zoek naar de beste match.

Door middel van onze training werknemersvaardigheden hebben wij heel snel in kaart wat jouw talenten zijn. Samen met jouw wensen kunnen we een baan zoeken die past bij jou en jouw situatie.

Tip

Kijk vast eens op onze vacaturesite, misschien zie je jouw droombaan daar wel tussen staan!

 

Benieuwd wat Werkcoöperatie de Middencirkel voor jou kan betekenen?

Neem gerust contact met ons op. Samen werken aan de toekomst!