Omscholing, wat is dat precies? Waar heeft het mee te maken en hoe doe je het? Omscholing kan super belangrijk zijn en kan kansen opleveren die jij nooit had verwacht. In dit artikel vertellen we alles over omscholing.
Waarom omscholing?
Omscholen betekent letterlijk opleiden voor een ander vak. Het gaat dan echt om een ander vak dan dat je nu doet. Maar waarom zou je je laten omscholen? Soms ben je je baan helemaal zat of zie je geen toekomst meer in jouw werk. Dat zijn momenten waarop je kan kiezen om jezelf te laten omscholen.
Andere mogelijke momenten zijn:
- Wegens ontslag en meer kans op een nieuwe baan laat je je omscholen
- Je werk is lichamelijk te zwaar geworden
- Wegens een bedrijfsongeval ben je niet meer in staat je huidige werk uit te voeren
- Je wil van ‘werken met je hoofd’ naar ‘werken met je handen’
Omscholen wordt door de overheid gestimuleerd omdat gebleken is dat omscholing ervoor zorgt dat mensen 5 maanden minder lang werkloos zijn.
Wat levert omscholing je op?
Omscholing kan ervoor zorgen dat je weer nieuwe frisse energie hebt om aan de slag te gaan. Daarnaast kun je door middel van omscholing ontdekken welke talenten en interesses je nog meer hebt. Misschien laat je je in deze corona periode omscholen en ben je er bewust van dat het werk wat je gaat doen super waardevol is op dit moment, dat kan veel voldoening geven.
In sommige gevallen is het zo dat je gevraagd wordt om te scholen met daarbij de garantie dat je meteen aan het werk kan. Dat kan in het begin spannend zijn maar ook een ontzettend leuke uitdaging, helemaal omdat je verzekerd bent van werk kan het een serieuze optie voor je zijn.
Hoe kies je nou een nieuw beroep?
Je kan op veel manieren kijken naar een nieuwe baan. Wat past bij jouw persoonlijkheid, waar liggen jouw interesses of waar ben je goed in? Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de mogelijkheden om door te groeien en is het handig om te weten of je in dezelfde sector aan het werk wil ja of nee. Allemaal vragen die je jezelf kan stellen om er zo achter te komen welke kant je op wil.
Tip
Altijd goed om ook te sparren met de mensen in je omgeving. Zij kennen jou goed en kunnen samen met jou achterhalen waar jij op beste op je plek zou kunnen zitten.