Wat is de bijstand?

Je bent in de bijstand beland, vaak door externe redenen. Je kon er niets aan doen maar toch moet je ermee omgaan. Hoe moet het nu verder? Waar heb je recht op? En wat betekent bijstand eigenlijk?

Bijstand

Je komt in aanmerking voor een bijstandsuitkering als je zelf niet in staat bent om eigen inkomen te verdienen en als je geen recht hebt op een andere uitkering. Als je in de problemen komt en je bijvoorbeeld niet in staat bent om de huur op tijd te betalen of om de rekeningen voor gas/water en licht over te boeken, dan is de bijstandsuitkering daar om jou te helpen.

De voorwaarde om een bijstandsuitkering te ontvangen is dat jouw inkomen of uitkering onder het minimum ligt dat voor jou geldt. Daarnaast gelden ook de volgende voorwaarden:

– Je bent Nederlander of hebt een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd
– Je bent 18 jaar of ouder
– Je woont in Nederland
– Jouw eigen vermogen mag niet hoog zijn

De hoogte van de uitkering hangt af van jouw situatie. Heb je een gezin, ben je alleenstaand of 65+, dan zal de hoogte verschillen.

Schaamte

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je je schaamt voor de situatie waarin je beland bent. Vaak is het zo dat mensen niet door eigen schuld in de bijstand belanden. Onverwachts ontslag of verlies van uren op het werk zijn voorbeelden waarin de oorzaak ligt buiten jou. Daarnaast kan het verliezen van een partner of minder inkomsten door ziekte van de partner ook voorkomen. Allemaal situaties waar jij niets aan kon doen.
De bijstand zal jou ondersteunen en jou de basis geven om de zoektocht te starten naar bijvoorbeeld meer uren, een nieuwe baan of een hoger inkomen.

Werken

Je zal wel denken, ik zit nu in de bijstand en daar kom ik nooit meer uit… een begrijpelijke gedachte maar zo denken wij niet. Wij geloven erin dat iedereen talent heeft en dat iedereen de kans moet krijgen om te werken, ook jij. Het maakt niet uit in welke situatie jij zit, misschien heb je weinig tijd omdat je voor je gezin moet zorgen, of je bent niet in staat een volledig inkomen te verdienen, wij zien altijd kansen. En wij kennen bedrijven die ook kansen zien en voor jou een passende werkplek hebben.

Bekijk snel onze vacatures om te kijken of er wat bij zit voor jou.

 

Benieuwd wat Werkcoöperatie de Middencirkel voor jou kan betekenen?

Neem gerust contact met ons op. Samen werken aan de toekomst!