Gedeeltelijk arbeidsongeschikt: Wat zijn uw rechten?

Je bent door meerdere mogelijke redenen gedeeltelijk arbeidsongeschikt geworden en kunt jouw werkzaamheden niet meer 100% uitvoeren. Hoe ziet mijn situatie er in de toekomst uit?

Jouw situatie

Gedeeltelijk arbeidsongeschikt, wat houdt dat eigenlijk in? Het betekent dat je niet meer volledig, voor 100% werkzaam kan zijn. Wie weet heb je een burn-out gehad en probeer je weer langzaam terug te keren in je oude functie of je hebt je been een aantal weken geleden gebroken en kan in plaats van rijden in de vrachtwagen nog wel werken op kantoor als administratieve kracht. Gedeeltelijk arbeidsongeschikt betekent niet perse dat het gebrek zichtbaar is, het is ook mogelijk dat er psychische klachten aanwezig zijn. Iedere situatie is uniek en verdiend een persoonlijke aanpak.

Waar heb je recht op?

Je bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt als je volgens het UWV meer dan 35% arbeidsongeschikt bent door een gebrek of ziekte. Je hebt in de meeste gevallen recht op een WIA uitkering wanneer je 2 jaar na je eerste ziektedag nog steeds inkomensverlies hebt of omdat re-integratie of ander werk bij een andere werkgever niet mogelijk was. WIA staat voor: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Er wordt dus gekeken naar jouw vermogen om nog te werken.

Waar heb jij recht op? Als je meer dan 35% arbeidsongeschikt bent dan geldt het volgende:

  • Gedeeltelijk arbeidsgeschikt – als je tussen de 20% en 65% van je oude loon kan verdienen, ben je gedeeltelijk arbeidsgeschikt. Je hebt recht op een WGA uitkering die een aanvulling is op je loon.
  • Volledig arbeidsongeschikt met kans op herstel – kan je op dit moment minder dan 20% van je oude loon verdienen, maar er is kans dat je herstelt? Dan ben je volledig arbeidsongeschikt met kans op herstel. Je hebt dan ook recht op een WGA-uitkering.
  • Volledig en duurzaam arbeidsongeschikt – kan je minder dan 20% van je oude loon verdienen en is de kans dat je herstelt heel klein? Dan ben je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt. Je hebt dan recht op een IVA-uitkering.

Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikte (WGA): deze uitkering krijg je als je 2 jaar of langer ziek bent en in de toekomst weer kan werken.

Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA): deze uitkering krijg je als je niet of nauwelijks kan werken en de kans op herstel is klein.

Het vervolg

Een passende uitkering is een goed begin, daarna komen wij in beeld. Hoe fijn zou het zijn als je ondanks je gebrek of ziekte toch werk kan doen dat jij leuk vindt. Wij kennen veel bedrijven die openstaan om werk passend te maken op jouw situatie. Wij geloven in het bieden van kansen en zien talent in iedereen.

Aan de hand van jouw wensen en onze training werknemersvaardigheden brengen wij snel in beeld waar jij in uitblinkt. Samen met jou gaan we in gesprek met bedrijven die banen beschikbaar hebben. Het is belangrijk voor ons dat jij aangeeft wat je graag wil en wat ook vooral niet, alleen dan kunnen wij passend werk voor jou vinden.

 

Benieuwd wat Werkcoöperatie de Middencirkel voor jou kan betekenen?

Neem gerust contact met ons op. Samen werken aan de toekomst!