Begrip

Begrip hebben voor de mens in de bijstand is niet voor iedereen weggelegd. Onbekend maakt onbemind. En ja, er zijn er die het minder erg vinden in de bijstand te zitten. Die kunnen uw beeld vertroebelen. Maar geloof ons, het overgrote deel van de mensen die er in zitten denkt daar anders over. Zij hebben daar niet vrijwillig voor gekozen. In veel gevallen is het iets wat hen is overkomen.

Wanneer je geen ervaring hebt met deze doelgroep en wanneer je niet zelf met een soortgelijk bijltje hebt gehakt, is het moeilijk voor te stellen dat het mensen overkomt. Want dat soort dingen overkomt u toch niet? Of?

De ondernemer/werkgever weet heel goed waar zijn of haar verantwoordelijkheid ligt binnen het bedrijf. Buiten het bedrijf wordt dat uiteraard lastiger. Maar we hebben allemaal een gezamenlijke verantwoordelijkheid: de maatschappij. Niet voor niets was er tijden geleden een slogan: de maatschappij, dat ben jij. En dat is ook zo. We zijn allemaal onderdeel van deze maatschappij.

En soms, dat gebeurt bij de beste apparaten ook wel eens, raakt een onderdeel, of meerdere, los van het geheel. Zo ook met sommige mensen die in de bijstand zijn geraakt. Ze raken los van de maatschappij. Niet dat ze dat zelf willen, maar onze maatschappij is werkende. Zij missen de aansluiting, hebben gaten in het CV en komen soms in een sociaal isolement. Gelukkig kunnen wij de meesten, met het juiste gereedschap, weer vastzetten aan/in de maatschappij.

Ik noem bewust het juiste gereedschap. Het komt nogal eens voor dat verkeerd gereedschap gebruikt wordt om een onderdeel weer vast te zetten. Dat leert de praktijk ons. En zeg nou zelf, ook u heeft het vast wel eens bij de hand gehad of gezien; een moer vastzetten met een waterpomptang omdat die nu eenmaal in de buurt lag. Maar een mens kan je niet met willekeurig gereedschap weer vastzetten in de maatschappij. Een waterpomptang kan beschadigingen veroorzaken bij het vastzetten. Een verlengde steeksleutel op een moer kan er toe leiden dat een moer doldraait. Met als gevolg beschadigde schroefdraad. En als we iets niet willen is dat een los onderdeel beschadigd wordt.

Daarom werken wij met precisie gereedschap. De momentsleutel! Weten hoeveel kracht/inspanning nodig is om een los geraakt onderdeel weer vast te zetten. De momentsleutel is er in twee varianten, de torsiearm momentsleutel en de klik momentsleutel. Wij gebruiken de klikversie. Wij willen de mensen begeleiden en uiteraard weer terugbrengen in de werkende maatschappij maar wel met de juiste klik. En die klik is er niet altijd. Of niet van onze kant, of niet van de kandidaat kant of niet van de potentiële werkgever. En soms bij geen van drieën. En als die klik er niet is, wordt er niet geforceerd. Voorzichtig verder tot de klik er wel is.

En wanneer de klik er is gaan werkgever, kandidaat en wij de route bepalen die het best bewandeld kan worden. En bij wandelen denken we aan de juiste uitrusting. Wat hebben we nodig voor deze wandeling? Is het een aangelegd pad of gaan we ‘off the beaten track’ en hoe is de omgeving? Samen zorgen we er voor dat deze zaken helder zijn alvorens aan de wandeling te beginnen.

Begrip hebben wil niet altijd zeggen dat je het ook moet begrijpen. (Begrijpt u?)

Ik hoop dat de potentiële werkgever, personeelsfunctionaris, recruiter of u als lezer, deze boodschap zodanig interpreteert dat met meer begrip voor deze mensen, de kans groter wordt dat zij weer een werkend onderdeel kunnen uitmaken van het grote apparaat ‘de maatschappij’. Wilt u direct meer informatie, neem dan contact op.

logo BC Group

Meer over BC Group

Benieuwd wat Werkcoöperatie de Middencirkel voor jou kan betekenen?

Neem gerust contact met ons op. Samen werken aan de toekomst!