Soms voel je je afgewezen. Door jouw baas of juist door collega’s. Het gevoel van afwijzen brengt nare gevoelens met zich mee. Maar waardoor ontstaat afwijzing?
Afwijzing
Afwijzing geeft een naar gevoel. Een gevoel van niet goed genoeg zijn, of het niet goed genoeg doen. Daarnaast brengt afwijzing meerdere gevoelens met zich mee. Het kan je een onzeker gevoel geven of je wordt er boos van of juist verdrietig. Al die emoties kunnen zorgen voor het volgende:
- Je durft je mening niet meer te geven
- Je gaat nog meer je best doen waardoor je jezelf uitput fysiek of mentaal
- Je hebt het idee dat iedereen wat van je vindt dus ontwikkel je angst om te falen
Het gevoel dat je afgewezen wordt brengt het gevoel omhoog van ‘ik ben niet goed genoeg’. Je gaat twijfelen aan of je wel leuk genoeg bent als mens en of dat je wel goed genoeg bent in je werk.
Oorzaak
In sommige gevallen is het zo dat jouw baas jou heel direct confronteert met het werk dat je hebt geleverd. Hij of zij is in dat geval niet tevreden met jouw werk maar betekent dit dat jouw baas jou niet mag? of dat jij een slecht mens bent? Nee zeker niet. In die situatie gaat het puur om het werk en kun je dat los zien van wie jij bent als mens. Wij begrijpen heel goed dat het moeilijk is om het werk dat je doet los te zien van wie jij bent als mens maar door te het kan minder zwaar voelen door te bedenken dat het niks met jou persoonlijk te maken heeft.
De oorzaak ligt dus zeker niet altijd bij jouzelf. Het is namelijk regelmatig zo dat er collega’s zijn die zelf juist onzeker zijn en jou daardoor een slecht gevoel willen geven. Of jouw baas merkt op dat jij eigenlijk veel beter bent in hetgeen dat de baas eigenlijk moet doen, ook dat kan intimiderend overkomen. Bedenk dus altijd even waar het gedrag van degene die jou afwijs vandaan kan komen.
Kom achter jouw kracht
Het is heel belangrijk om te weten waar jij goed in bent en wat je minder goed kan. Want het is namelijk helemaal niet erg om niet overal goed in te zijn. Als je weet van jezelf wat je minder kan en datgene lukt dus ook niet volledig dan kun je minder hard zijn voor jezelf.
Daarnaast kun je kleine doelen stellen voor jezelf waardoor je mini geluksmomentjes beleefd. Kleine doelen zijn sneller te bereiken en zorgen dus voor snel succes. En doordat je kleine doelen stelt heb je ook een bepaalde focus op dat moment.
Ook is het goed om te onthouden dat niemand perfect is, iedereen maakt fouten, ook die ene collega’s met een grote mond. Aan jou de taak om even kort na te denken of jij eventueel iets beter had kunnen doen of iets anders had kunnen formuleren. Zelfreflectie kan een manier zijn om niet van slag te raken door hetgeen dat er gebeurd.